Wednesday, July 20, 2011

Ohoi...music my life!

Salam and good evening buddies..



dun get me wrong.. bukan sakit apa just music make me feel so touching.. erm.. ada ke that kinda of word ye dlam oxfordnye dictionary.. whatever...

well.. disebabkan our life so close dengan music as we r listening to the melody of the music everywhere at everytime.. dari ringtone handphones.. mp3s, radio, tv,  and so on.. kadang2 kalau kita are not so up to that kinda of music kalau dah hari hari dengan kita pun jadi suka... betul x? you switch radio to another channel of radio kalau dah diputarkan lagu sama hari2 kita pun akan di influence untuk jatuh cinta dengan lagu tu..

music got various of scope.. different ppl has their own interest in music.. some ppl love jazz, rnb or even hip hop.. some ppl got inspiration from music to express their feeling or to gain the moral spirit.. and music can influence our lifestyle..mcm2 dengan music.. music itu global.. but we have to be careful with some of the lyrics esp from other language... kadang2 bahasa yang digunakan tidak sesuai dengan corak budaya kita.. the lyrics were so hardcore..ganas...

disebabkan music ini terlalu universal.. kita xboleh blame sesiapa as semua pihak memainkan peranan yang penting.. music harus ditapis sebab Malaysia penuh dengan sensitiviti... dari segi bahasa... clip video.. sebab kadang2 ppl have less knowledge to reflect to this kinda actvity.. itu yang pernah wujudnya black metal yang terlalu di'harcore' kan oleh certain ppl sehingga ia jadi satu kesalahan besar.. memuja benda lain selain DIA Yang Maha Esa.. gosh.. we have to double aware of this.. lagipun skrg to get all these music sangat mudah... google je terus ada pilihan.. xpun just search via youtube.. dengan vc sekali kuar.. very hot and sexy vc pun ada..

ok music also boleh express ones feeling at certain time.. when you're feeling bad..ada problem dalam percintaan usually we choose ballad song to entertain us.. kadang2 plus denga lirik yang so touching akan influence kita untuk jadi toucing sekali.. bila kita rasa semangat kita akan pilih lagu yang lebih catchy macam lagu eyes of tiger ke... lagu gemuruh... bila masuk bulan kemerdekaan kita akan lebih kepada patriotik song... bila perayaan of course lagu2 raya.. yang dah tua nak rasa muda boleh dengar genre oldies...semua perkara can come with the music... cuma kita yang tahu what kinda of music we up to..


Music light up our life.. bohong kalau orang kata dia tak kisah dengan music.. bunyi ayam berkokok..burung-burung berkicauan... bunyi dalam kesesakan jalan raya itu semua part of music.. its music of LIFE.. even orang yang pekak pun can enjoy the music but in different way..

i'm listening to various genre of music.. oldies, hip-hop, jazz, rnb, ballad, pop rock.. keroncong, dangdut.. but me prefer to the rhtym of the music 1st.. kalau ia sangat2 easy listening so i can get tru with it.. then, baru tengok what kind of the story of the music..kalau sesuai dengan jiwa... ke'malaysia'an nya.. then lets go on.. the best music is when it can touch you.. bukan capai dengan tangan.. tapi capai dengan telinga terus masuk ke hati and you can get along with the music so easily.. and i can't imagine life without music.. even xda music you still can get the music dengan cara yang lain.. contoh you nyanyi sendri tanpa backup music original or you just used your mouth to express the music..

so, pilihan saya for the mean time..

1.  stacy - kisah dongeng
2. alyah - kisah hati
3. akim - janji
4. kru - tiga kaa
5. VIP - lagu sedih
6. Adele - rolling in the deep
7. beribu sesalan - jac, ning & shila
8. Kim Hyun Joong - Breakdown
9. B2ST - Fiction
10. Hazama - Cinta Teragung
11. Black - Dewi Aleeya
12. Usher - more

hoho.. lebih pada lagu yang tacing gitu... haha... dah hari2 dengar itu yang ter'influence' tuh.. sambil2 tu konon2 lagu itu ditujukan untuk diri sendirila.. adoyai mem'feeling'kan diri la pulak ye.. what so ever.. ( shida is now flying with her music)
so, find your own music.. get tru life with your music.. and express it!


No comments:

Post a Comment