Thursday, July 7, 2011

Hargai Bakat Mereka..


hoho..mencuri tulang diwaktu pejabat disaat ketiadaan kerja... bukan curi tulang sebab xnak buat kerja.. that was 2 different situation ok..

baiklah.. while i'm surfing dengat page UiTM Jengka dekat FB tadi, ada a girl lah advertise something... dia kata jomlah baca nukilan dia which titled Dalam Diam Ku Mencintaimu.. so, i read that short novel and it was interesting.. dia ada bakat besar dalam penulisan.. i was to be sort like that some time before.. dulu suka sangat tulis ala-ala sajak tuh nk hantar kat majalah sekolah dengan nama pena yang glamer-glamer gitu..

i bet some ppl pernah buat the same thing like me..haha.. tapi aku respect dorang..imiginasi dan kreativiti dorang memang hebat.. awesome.. dorang kena relate juga dengan fakta-fakta..and of course some of them make lots of research before they start writing.

sebab tak semua orang boleh menulis.. kadang2 kita ada plot cerita but we didnt know macamana nak mengembangkan penceritaan tu..sebab tu certain ppl ada idea yang bagus but they fail to deliver the story..ala macam karangan time-time sekolah dulu.. dapat tajuk yang lebih kepada penceritaan mesti ramai yang boleh goreng.. bila pasal fakta separuh muka surat pun payah nak habis..

penulisan yang bagus adalah bilama kita membacanya kita dapat masuk dalam penceritaan tu.. means kita dapat rasa apa yang penulis tu nak sampaikan... itu kadang-kadang some ppl when they read novel ada yang tersenyum sorang-sorang and ada juga yang tacing habis dengan plot cerita tu..

try have a read there.. kalau cerita dia bagus, u can't wait for the next episode.. orang macam ni kita kena hargai bakat dorang. sebab tak semua orang berbakat untuk menulis.. different ppl have different talents.. so, we have to support them.. let them product their best product and being improved day by day.. sambil-sambil tu bolehlah pupuk minat untuk membaca.. kan..kan.. find your interest in reading and you'll read anything..everywhere

so, just pay a visit here and u'll various genre of novel Penulisan2u

1 comment:

  1. Salam.. Thnx a lot 4 make an entry 4 my ongoing e-novel senior.. Huhu~ Speechless sgt.. Terharu.. Insyaallah nxt week msuk 2nd chptr~ Jemput bce ye.. Hr ahad ni insyaAllah ade msuk cerpen.. :-)

    ReplyDelete