NOKIA 3310 MENGGAMIT KENANGAN

1:03 AM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Lovely Readers

Tengah buat ape tu? Dah siap-siap nak beradu ye. Tiba-tiba terajin nak update pasal Nokia 3310 versi 2017. Mesti ramai yang pernah guna this kind of cell phone kan? Ayong pakai zaman mula-mula buat dip dulu around 2002-2003. At that time, once we had this 3310 dah rasa besar dah. Kira dah sama feel dia sekarang yang guna i-phone or latest model handphone. On that time, Nokia 3310 ni diibaratkan baling anjing pun mati.

Tapi pengguna Nokia 3310 ni mesti banyak simpan kenangan kan. The most expensive for me is the feeling of owned this model. Kat situ la nak main game ular, kat situlah nak compose ringtone kat situla nak message kawan-kawan and family and even itulah alarm clock untuk student. Boleh je hidup without whatsapp,Camera on that time. Well, yeah time flies even things around us keeps on changing alongside the current need. So, meh Ayong nak story sikit pasa Nokia 3310 version 2017 ni.

About Nokia 3310


Sebelum era telefon pintar, Nokia adalah pemain penting dalam industri telefon bimbit.
Malah, telefon model 3310 yang dikeluarkan 17 tahun lalu itu bukan sahaja menjadi kegilaan ramai, tetapi juga menjadi lambang ikonik era itu.
Sebelum pengeluarannya diberhentikan pada 2005, sebanyak 126 juta telah dikeluarkan syarikat telefon berpangkalan di Findland itu.
Bagi pihak yang mempunyai kenangan dengan telefon kecil dan comel itu, ini berita baik: Nokia 3310 telah kembali.
Versi baru, kini dengan skrin berwarna, berkamera dan storan lebih besar itu, bagaimanapun akan dijual bawah lesen HMD Global, yang turut mengeluarkan beberapa lagi telefon Nokia dengan sistem operasi Andriod.
Nokia mengembalikan kegemilangan model 3310 ketika Kongres Persidangan Mudah Alih Dunia (MWC) 2017 dengan mengubah sedikit reka bentuk ikoniknya serta kali ini datang dengan paparan skrin 2.4 inci format 320 x 240 piksel.
Telefon bimbit ikonik ini dijual pada harga sekitar RM280.



Apa ciri-ciri terbaru Nokia 3310 ini?

Generasi baru 3310 adalah lebih nipis daripada sebelumnya dan mempunyai skrin warna 2.4 inci. Ia juga datang dalam empat warna: merah berkilat, berkilat kuning, matte biru gelap, dan matte kelabu.

Ia mengekalkan beberapa ciri-ciri yang terbaik daripada yang asal 3310 dengan penambahbaikan termasuk  30 day battery life on standby and 22 hours of talk-time in one chargeThe latest 3310 has a new edition of Snake and 16GB internal storage.

Ia juga mempunyai beberapa ciri-ciri tambahan termasuk headphone jack, SD card slot, two-megapixel camera, FM radio, and 2.5G internet connection. Semua ciri-ciri ini di packedke dalam telefon bimbit yang lebih kecil yang mempunyai berat hanya 79.6g, berbanding dengan 133g asal.

Telefon ini still tidak mempunyai Wi-Fi atau sambungan GPS dan ia tidak boleh muat turun aplikasi seperti Facebook, WhatsApp atau Instagram.

Apa Beza Nokia 3310 Dahulu dan Sekarang?






FeatureOld Nokia 3310New Nokia 3310
**Weight**133g79.6g
**Camera**none2MP
**Battery life**Up to two weeks if you're luckyA month on standby
**Snake?**YesYes - but it's not the same
**Released**Q4 2000Q2 2017

Korang yang pernah guna Nokia 3310 mesti expert main game ular kan. Tapi tak sure untuk yang new model of 3310 ni macam mana keadaan dia.





Tapi I got this info while browsing about 3310 on how to play the Snake Game. Seriously game ni memang glamour habis during its session back years ago.

Play classic Snake
  • Use the arrow keys to direct the snake around the screen and eat the dots. 
  • The more dots the snake eats, the longer it grows and the higher your score.
  • Avoid causing the snake to eat itself, and use the arrow keys to start the game again.
So, these are some videos that shows the New Nokia 3310.









So korang, macam mana pandangan korang pasal Nokia 3310 versi 2017 ni? Korang still have attraction toward this model or well this is not our era anymore. But, I do read at some from some articles that few people will buy this kind of model to their parents.It's easy to use and it is so compatible for them who is not friendly with internet.

Some parents kan memang ada handphone but they only know how to call and how to text only. SocMed ni memang dorang tak hadam.But, both of my dad and my mom dorang memang up to date. Kalau bukan kita orang yang ajar pun, dorang sangat adapt dengan keadaan sekeliling.Even cucu dorang pun lagi advance ok.

I bet Nokia Lovers will buy this model as part of their collection. For me myself, I takda keperluan untuk beli at this moment. But I love to keep one for myself soon. New generation ni, you guys should have the feel to use this legend model.

Additional Info

Years back ago, ringtones pun bukan jenis mp3 ni.It's monophonic. Korang kena compose macam yang dah dibekalkan. Dulu selalu ada dalam magazine like Galaxy and even ada buku khas untuk ringtone tau. As I remembered, ringtone paling glamor zaman tu is Dua Insan Bercinta. At that time,most of the ringtones percuma.Pernah dulu siap ada buku nota kecil untuk salin kod-kod untuk monofonik ringtone.


Image result for ringtones mono

So, dalam tahun 2004 kot, bermulalah era ringtone polifonik which the sound is better than monofonik. Time ni, memang chances nak dapat various of ringtone sangat mudah. Usually, pihak berkaitan charge RM3-RM5 per ringtone. You can get the advertisement dalam newspaper, magazine,online, even some of them ada appear dalam TV. Time tu juga Ayong pernah berabis duit beli ringtone tu. Nak nampak update sikit.



Regards,

Ayong Did


You Might Also Like

0 jari dompok

Popular Posts

Like us on Facebook

Instagram

Flickr Images