Tuesday, October 4, 2011

1st Time Ever - Handle an Interview!

wauwee.. tajuk kan... bunyi macam bos je.. who knows later on jadi bos pulak kan...
Anyway.. Salam.. and Hi readers..visitors..


nothing much interesting.. just nak share my experience je..
well, starting middle of October ni, I will starting my work at a new place.. yeay.. dapat kerja baru!!!! goodbye MAC!..

actually, 3hb haritu supposed dah kena daftar.. sebab ada musabab yang lain, I decided to postpone the date with permission my new bos la of course..

so, nak dijadikan cerita, yesterday ada two candidates yang nak memohon jawatan kosong ni selepas dah dicanang-canangkan kepada public.. sebab ada sorang lagi yang resign.. so tinggallah adik manja sorang tu.. *sob..sob* sedih tau!

then, my boss called, minta I organised interview.. mcm 1st stage of interview dulu.. tgk candidates tu manja-manja x.. and I was about OOOeemGG..selama ni asyik di interview je.. and now meng'interview' pulak.. can u imagine...? erm, xboleh imagine, ok! hehe

terasa berpangkat besar pulak.. sedangkan ala2 cleaner jah... ehehehe.. and it was a precious moment and an appreciation for trusting me.. bukan senang tau even company cikai pun.. to be trusted for the 1st time, u have to work hard, but once you broke the trust, u wont ever get another chance!

Biasala, by experienced being interview, so kita apply la... mula-mula of course la ala-ala ice breaking gitu.. hehe.. then buka mukadimmah sikit.. (ikut cara boss, source document and wutsoeva).. pastu bagi hint sikit.. psiko lebih sikit.. macam, boleh x balik lewat malam... sanggup tak kena tahan maki.. telinga kena tebal, with a small salary(punch line kat situ, bila masuk time gaji).. kena berhadapan dengan boss yang xtentu moodnya.. pendek kata kena sedia minda dan fizikal. bunyi macam teruk sangat kan keje.. padahal keje opis yang ada air-cond juga..

well, itu semua nak tgk level ke'manja'an dorg.. then baru la bg 2nd impression.. 1st impression masa dorg dtg utk di interview.. haha..(tapi, xdala interview yang ala-ala protocol.. mcm company besar2)

so far, oklah agak meet the requirement gitu.. boleh digilapkan kemanjaan dorg ni biar jadi wanita gagah perkasa... at least when I'm leaving, there's someone replace me..I do hope he/she can adopt the environment so very well.. hehe, just wait and see, who is the chosen one..

the final decision, of course big boss yang akan decide..kita tunggu je la naa.. but I prefer, my place being replaced with my officemate sorang yang tinggal tu.. because he can do even tho not as good as me. I knew he can do..compare to give the task to someone who is so new with the environment.. lembang account nanti..

oklah.. sampai sini dulu.. will write soon..
p/s: petang ni ada makan2 besar yang over the budget.. konon2 farewell party gitu.. hehe.. nnt ada story will share later on juga ye..

2 comments:

  1. wahhh.. da pindah keje ni mesti gaji lagi besar ni..belanje lah sket. ahahaha

    ReplyDelete
  2. RazFira, alhamdulillah.. nak kata gaji besar tak juga. tapi boleh kata it's better than previous.. hehehe boleh2 mai la sini dulu... ngee

    ReplyDelete