Sunday, May 15, 2011

SELAMAT HARI GURU 2011..

Hye all...
Selamat Hari Ahad!



while i'm writing this article, i'm no longer being called an official teacher dah.. almost a year and half dah meninggalkan dunia pendidikan dan tarikh 16hb Mei as now i'm concentrate in accounting and auditing field.. tapi jauh dilubuk hati, i still missing my teaching world!

seawal tahun 2002, I already started teaching.. jadi cikgu ganti time tuh.. mula-mula xnak.. disebabkan xda apa nak buat so i decided to accept the offer.. sambil-sambil tunggu tawaran sambung belajar.. then, i continued my teaching world pada 2008... jadi GSTT pulak... yang ini kena isi borang.. kena panggil for interview before successed to be a GSTT.. i'm starting dengan sekolah rendah until end of 2008.. then continue the following year 2009 kat sekolah menengah pulak until end of the year..

mengajar dan diajar adlah dua pendekatan yang berbeza.. you must make research a lot before you enter a class... kalau 1st time tuh memang memenatkan... mengajar, you must well prepared physically and mentally.. kalau x memang susah nak menangani situasi tuh your class and student.. then, kena confident kalau x student xkan pay attention sikit pun lebih teruk lagi when they did not respect you as their teacher pun .. mengajar memerlukan kesabaran..kecekalan dan keikhlasan... sangat memerlukan...

bila you diajar, its more on your attitude.. either you're willing to be teach or not.. it's just on you personally...either nak accept atau x.. bagi kita orang Islam ni... kita kenalah mencari keredhaan dalam menuntut ilmu kan..

tapi, a bit sad bila certain ppl choose this kind of teaching world sebab gaji dia besar.. bukan sebab mereka betul2 meminati dunia tuh.. that was a wrong action.. sebab you jadi cikgu  bukan sebab your intention to be a teacher.. tp sebab gaji.. sebab jadi cikgu paling senang.. that's also some other perception cikgu-cikgu ni keje dia goyang kaki... cukup bulan dapat gaji... tolonglah kikis this perception...

baiklah.. i dun want to write too long.. just want to grab this chance to wish Happy teacher's day to..
  • Cikgu Ani my 1st teacher kat tadika
  • My teachers at SK Kerayong & SK Sri Buntar (1991-1996)
  • My Teachers at SMK Bandar Kerayong (1997-1999)
  • My Teachers at SMT Juasseh (2000-2010)
  • My Lecturers at UiTM Jengka & UiTM Dungun
  • My teacher friends SK Mengkuang & SMK Kemayan
  • My current boss and my ex-boss
  • and of course my all time teachers my mom and dad
  1. Thank you for everything nothing can repay all your hardwork..
  2. Terima kasih atas penat lelah kalian semua.. sebab i'm not a good student sbb saya ni adalah pelajar yang nakal satu ketika dulu.. but dun worry i'm being somebody today!
  3. Thank you for sharing experience..sharing the knowledge...
  4. Thank you for guiding me.. for assist me.. advice me to be somebody...
  5. Thank you for helping me get knowing the world.. from a,b.c 1,2,3 to many things now
  6. Thank you sebab meredhakan segala ilmu yang diberi..alhamdulillah..
  7. To my current boss, eventho i'm not like you at all.. thanx sebab banyak ajar saya..kena marah pun terpaksa tahan juga.. thanx sbb bagi saya keyakinan untuk terus bergelumang dengan dunia perakaunan.. thank sbb saya juga dah ada keyakinan untuk face clients.. dan praktikal students... thank sbb bagi kepercayaan kepada saya untuk terus bekerja dengan anda...[eventho i wish i can find another better place to be]
Tiada apa yang dapat menggembirakan hati seorang guru melainkan dirinya dihormati.. ilmu-ilmu yang diberi dipraktikkan sebaiknya.. anak-anak murid yang dididik  berjaya dengan cemerlang... dan bila dirinya dihargai tatkala anak-anak muridnya mengucapkan kalimah TERIMA KASIH CIKGU!

SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA YANG BERGELAR GURU.. JASA DAN PENGORBANANMU SENTIASA DIHARGAI..TERIMA KASIH CIKGU!

No comments:

Post a Comment