Monday, April 25, 2011

Baju Raya : Beli Vs Tempah..

Hello readers..

Huh..baju raya...?? secara normalnya.. jauh lagi.. even nak puasa pun belum tentu sempat sampainya [moga-moga diberi keizinanNYa lagi, insya-allah] tapi makcik-makcik, kakak-kakak, nyonya-nyonya, adik-adik tailor dah nak tutup tempahan dah this coming MAY.. ayyo... kain pun akak x beli lagi tau!! normally, orang perempuan ni je yang rajin menempah baju... lelaki selalunya beli yang dah siap as dorang tu so simple dan xcerewet macam perempuan.. betul kot.. mostly macam tuh...




kira hebat la para-para tailor sekarang.. lebat je income masuk... siap ada dateline lagi.. lambat hantar lambat dapat.. maybe a month after raya... jangan xpercaya..tukang jahit tumbuh bak cendawan time2 nak raya ni.. the quality? you yourself judge it.. hahaha.. for me, i'm only give to my regular tailor je.. others.. make me think twice..erm even more than that..

Ok let me list down what you'll get when you tempah atau beli baju siap..




BELI SIAP

1. Mudah... jimat masa..
2. Banyak pilihan.. in term of colors, sizes, designs, shops, fabric, and ofkos harga..
3. Can buy anywhere at anytime unless korang punye size, design still available..[some ppl suka beli last minute as the price will be cutting down by the seller]
4. korang boleh match terus dengan tudung/shawl untuk hari raya... beli sepasang siap terus.. kalau kedai tu ada jual kasut dia package la korang boleh dapat..
5. korang boleh beli seberapa banyak korang suka janji duit cukup..



1.Certain baju can't fit you properly... ada je yang korang x puas hati
2. Lambat beli, you have no choice dah.. yang lawa2 semua dah kena kebas..
3. Jadi boria sebab baju yang korang beli tuh ramai yang pakai... silap2 sama kaler lagi 


TEMPAH KAT MAKCIK TUKANG JAHIT


1. Kepuasan kat diri korang..
2. Korang boleh design ikut design korang.. nak labuci ke.. nak cekak musang ke etc..
3. Korang boleh buat baju sedondon...[nak sepesen satu keluarga...wife & husband.. pakwe & Makwe.. etc]
4. Korang boleh pilih kain yang korang suka nak Nagoya ke..Kamdar Ke.. Jackel ke.. suka hati korang

1. Kena hantar awal kalau nak siap awal
2. Kena cari orang yang memang pro menjahit.. as u can guarantee the quality and u can rely on them
3. Kena berani amik risiko..[baju x siap, xmemenuhi citarasa.. hargatak jamin boleh kautim.. nak2 time raya ni.. either you want it or just leave it]


Pendek kata.. korang kena start planning earlier.. Nak hantar tailor you should make your move ASAP.. bersiap sediala.. nak maching kan baju..tudung..kasut dan handbag.. itu semua lumrah..nature untuk seorang wanita.. hehe.. nak shopping pun dun shop on the last minute.. sesak... walaupun u can get the cheaper one.. tak percaya.. try pegi Jalan TAR this coming Ramadhan... orang x pernah susut babe..

what ever you want to do, please dun waste.. berbelanja berpada-pada.. jangan suka sangat bersahabat dengan syaitan ye.. 

for me, kain pun belum cari lagi... tgh tengok kitaran fashion sekarang.. nak beli pun xpasti lagi.. ala opposite my office pun ada butik baju kurung la. "Belilah Baju Sini" .. so, kena beli.. past few days..usha-usha..not bad juga.. macam nak membeli je sepasang.. nak buat pi rumah orang kawen..haha.. yang pasti mesti kena ada baju baru... bukan baju yang dipakai seharian... hahaha

1 comment:

  1. u give idea tuk pikirkan pasal baju raya juga..hehe

    ReplyDelete