HOMECOOK LUNCH by AYONG

7:02 PM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Lovelies

Huyyo tajuk Ayong internasional sangat harini.. Oh.. xmo pakai Acik dah kita tukau Ayong..
Biasala rutin harian kan.. kena la masak..
So, arini pagi tadi Ayong pi pasar but at that time belum tau nak masak apa.
Sampai pasar tetiba decide nak masak gulai udang sementelah kat rumah ada tomato yang boleh di joint venture dengan udang tu.

Ikan weekend aritu mom ada beli ikan parang and ikan jaket (cencaru) tapi semalam ikan jaket tu dah dibakar. So, the remain ikan parang tu ingatnak goreng untuk ayah.

So, beli la udang. Tapi tadi takdak udang yang besar pun. Ni pun macam medium size ja. Amik punya amik bayar la Rm18.00. Nak bayar tadi nampak pulak ikan merah. Again, decided nak beli. Tetiba nak buat sup ikan merah. so total dua raw material tadi cost me RM 26.00.

After that, pegi lak kedai sebelah nak beli sayur. Nampak tahu yang siap goreng and still panas baru sampai. Terus grab 6 pieces. Cadangnya bolehla buat tauhu sumbat untuk petang ni. So, sebagai colaboration tauhu sumbat kenala beli timun, taugeh (cantik taugeh today, putih), daun bawang dan daun sup untuk sup ikan. Total RM 8.00. Boleh tahan kan harga.Totally my expenses today RM34.00 which covers lunch dengan tea time. Kalau beli rasa lagi costly kan.

So, mohle tengok gambor masakan Ayong yang tak seberapa ni. Cuma gulai udang tu pedas sikit. Hahaha.. tapi bila dah JV dgn kicap okey la.

sup ikan merah. Ayong buat biase je. takda isi sup bunjut bagai. Just campuq sikit dengan lada hitam. Daun bawang + Sup sebagai penyeri

Ikan parang goreng garing. Gaul sekali dengan daun kari nak bg bau die sedap

Gulai udang di JV dengan tomato. Sekali terpedas la pulak

Taugeh + balance sawi yg ada

tauhu sumbat untuk tea time. kuah dia tiada dalam gambo.

jadi ni la menu Ayong for today. Alhamdulillah kenyang. So jumpa lagi kendian lovelies.


You Might Also Like

0 jari dompok

Popular Posts

Like us on Facebook

Instagram

Flickr Images