Tuesday, December 16, 2008

AJL 23

Anugerah Juara Lagu kembali lagi.. setelah 3 minggu berturut-turut mencari finalis-finalis untuk memeriahkan anugerah juara lagu... Bermula dengan kategori Irama Etnik Kreatif, diikuti kategori balada dan yang terakhir kategori pop rock..

Seperti umum ketahui kategori balada dan pop rock masing2 mempunyai saingan yang sengit.. finalis2 yang mengisi bagi setiap kategori mempunyai keistimewaan tersendiri.. Bahkan ada juga penyanyi yang menaruh 2 lagu sekaligus untuk satu kategori seperti Mila dan Faizal Tahir..

Setelah melewati tiga minggu berurut-turut, akhirnya sejumlah 14 buah lagu berjaya ke Pertandingan Akhir ANugerah Juara Lagu yang dijangka berlangsung pada tanggal 18 Januari 2009..

Antara yang matters yang patut dipuji adalah, semua lagu2 yang bertanding adalah ciptaan sepenuhnya komposer tempatan.. Itu menunjukkan pihak tv3 memandang berat hasil karya anak tempatan..

but, the hot story the mory is pemilihan lagu dingin di saat-saat akhir oleh pihak juri dan tuah si sofaz sbagai bidan terjun menggantikan lagu ku merindu yang akhirnya berjaya ke peringkat akhir.. but sadly for mila as both of her songs are not been selected by the juri.. bukan rezeki cik mila kita la kot.

well, antara lagu-lagu yang berjaya memasuki AJL 23 adalah...

Kategori Pop Rock

  • Estranged - Yang Pernah
  • Elyana - Kalis Rindu
  • Sofaz - Bukan Di Sini
  • Stacy - Aku Stacy
  • MUH - Lagu Untukmu
  • Ziana Zain - DIngin

Kategori Balada

  • Faizal Tahir - Coba
  • Faizal Tahir - Sampai Syurga
  • Aizat - Lagu Kita
  • Spider - Bila Nak Saksi
  • Ayu - Hingga Ke Mercu

Kategori Etnik Kreatif

  • Mawi & Heliza - Doa dalam lagu
  • Farawahida - Persoalan Cinta
  • Aiman - Dusta Berkalang

--------------------------------------------------------------------------------------------

ku keciwa, Anuar jen xmasuk.. personally for kategori balada mmg sengit... dengan bob - cinta terlarang and dina - sejauh ini.. both superb.. but bukan rezeki diorang kan,.. judges know better than us..

so, now tunggu jer untuk AJL next year.. siapa bakal juara.. it's quite tough to pick.. hurm.. what's next.. owh.. wedding of da year.. Mawi and EKin.. tunggu khabar dari teman2...

2 comments:

  1. bagi aku kategori etnik kreatif patut ditukar balik ke irama malaysia sebab lagu yang bertanding dalam etnik kreatif macam hampeh sampai juri terpaksa pilih 3 jer yang layak. lagi 1 lagu sofaz tak layak masuk...lagu mabuk oleh spider lebih kacip dari sofaz. tak caya? aok tunggu juara lagu final nanti...gerenti lari pitching punyer.

    ReplyDelete
  2. ZIANA ZAIN -DINGIN kategori BALADA laaa..

    arap2 KAK ZIANA menang!!!!

    ReplyDelete