Saturday, August 20, 2011

Ramadhan Itu Masih Dirasai dan Dinikmati...

Assalamualaikum...

Alhamdullillah.. Thanx Allah for still giving me a chance to write.. even thou being ages tak update.. adoii... malas nak menulis sayang oii... biarpun waktu bekerja agak singkat bebulan puasa ni.. tp nak menunggu my father fetch up tuh dah macam balik keje time bulan tak puasa.. owh... bulan puasa ni I x bawa kereta... itu yang terperap je dalam opis.. hhaahha

so far alhamdulillah...bersyukur sebab diberi kesempatan lagi untuk menikmati keindahan bulan Ramadhan.. mengerjakan solat sunat Terawikh... berbuka puasa bersama dengan keluarga.. rakan-rakan tersayang.. its all the precious moment to me.. seronok tengok budak2 yang baru belajar puasa ni... teringat zaman2 kecik dulu.. ada yang terminum air time mandi la.. konon2 terlupa baca niat puasa la... tp sebab ada "UPAH" itu yang kadang2 jadi semangat nak puasa full.. tp dah besar2 ni jarang angatla dapat puasa full ni.. al-maklumlah..

regarding to my work sepanjang puasa ni.. xdala sesibuk mana.. but kerja still ada... kadang2 tu terlentok juga... kira seronok la kerja bulan puasa ni... keje xbanyak... waktu keje pun sikit....jimat duit makan tengah hari but have to use the money pulak nak beli juadah berbuka... yang itu kalau ikutkan nafsu semua nampak sedap.. semua nak beli..

tapi kadang2 our seller ni jual sebab nak untuk.. ataupun saja2 nak jual masa bulan puasa.. but the taste are so poor sometimes.. mcm tak ikhlas je.. that is why i took a long time to choose my menu.. bila dah beli, and the resulted of the taste is not good as i expected, so for the next tme i should have banned the seller..

competitors among the sellers mmg banyak.. more than 2 person jual murtabak.. yang jual ayam golek apatah lagi kan.. harga kebanyakkan nye a bit increase than last year.. mungkin disebabkan oleh kenaikan certain harga bahan mentah.. minyak pun dah naik... mabye that's the reason.. so, budget kita pun akan naik la.. nasb baik harga kuih sekitar temerloh ni 3 biji RM1, tapi kat N9, kuih sebiji M0.40 so, tak dapatla 3 singgit.. itu belum kira kat KL.. rata2 sebiji kuih dah RM0.50..

starting this week.. bermula era membuat kuih raya... even tho zaman skrg dah maju.. u can now main tunjuk je.. tapi home made cookies tiada tolok bandingannya.. me my self pun jarang menempah ataupun membeli kuih ni.. because of the taste.. itu sangat penting.. harga mahal kalau kena dengan taste dia.. xrasa regret kalau beli.. tapi buat sendiri lagi terasa feel raya dia.. maybe tahun ni xbuat banyak as previous..

also starting la kita pakat shopping ramai2.. orang gomen bestla dapat bonus.. yang keje ngan private.. ado... jalan2 utama menuju tempat2 shopping memang tak hengat dengan jammed da.. sedangkan kat Temerloh ni pun dah jammed.. apatah lagi dengan bandar2 besaq tu.. hahaha.. belum lagi shopping.. tengoklh dalam minggu depan kot2 ada yang terbekenan di hati.. hehehe...

and the most important is.. lagu raya is on air now at everywhere and everytime.. teringat zaman dulu2..time kanak2.. howand while listen to lagu raya..kadang2 ia mengingatkan kita pada orang2 yang kita kasihi yang telah pergi meninggalkan kita.. we missed that time we spent together... tapi dh janji dia dengan Allah sampai takat itu sja.. kita yang hidup pun belum pasti selama mana kita bisa bernafas.. sebab jodoh..ajal dan maut semuanya ditangan DIA yang Maha Esa.. Al-Fatihah buat mereka yang telah kembali ke rahmatullah.. semoga roh mereka di cucuri rahmat...

Regards..

No comments:

Post a Comment