[RESEPI] Puding Raja
1:20 PMAs I promised.. Ni lah rupa puding raja which is Dessert rasmi Kerabat Di Raja Pahang.. which can easily find around Pekan.. Have a try..!
Bahan-bahan
|
Cara memasak
Kuah Puding
|
Cara Menghidang
|
credit to : Majlis Daerah Pekan @ http://www.mdpekan.gov.my
6 jari dompok
mana senang nk dpt jala emas tu ek?
ReplyDeletesalam. bole bagi resipi cmne nak buat jala emas tu tak? terima kasih.
ReplyDeletehi tuan/cik anonymous.. saya xtahu other places yang boleh senang dapat meda nih... mostly benda ni based pada tempahan.. kalau senang jumpa pun during bulan puasa... or sekitar pekan.. atau majlis2 rasmi yang lain...
ReplyDeletesuka sangat Puding Raja nih walau pun kita orang Johor
ReplyDeleteSalam Shida, macamana nak buat jalamas tu eh...kalau nak dapatkan ada yg ready made dah ke...kat mana? Biasa buat dah puding ni tanpa jalamas laaa..x tau nak buat...huhuuuu
ReplyDeletewassalam sis ummi... hehehe.. xpe, saya ada kawan yang memang jual puding raja ni... selalunya dia jual during Ramadhan la.. tapi, hari2 biasa tak pasti pulak.. sis duduk mana?
ReplyDeletebtw.. ni resepi nak buat jalamas..
Bahan-bahan :
15 biji telur ayam / itik – ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain)400g gula halus (kurangkan gula jika tak suka terlalu manis – 250g @ 300g)2-3 helai daun pandan4 cawan airDaun pisang untuk dibuat corong
Cara-cara :
Tapis kuning telur dan pukul sedikitMasak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih.
Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.Angkat dan ’tos’kan.Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu.Hidangkanp/s : Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.